ARTICLES

2019

12/07/2020
The Flagship Boutique with Flamboyant Glass Facade : Frank Gehry is the Artist behind
ARTICLE BY : KEERTHANA 

 

Gehry’s first project in South Korea features a sweeping glass exterior and white stone, complemented with interiors by Peter Marino.

 

pic credit : thespaces.com


Frank Gehry and designer Peter Marino have teamed up to design the new Louis Vuitton flagship in Seoul, inspired by elements of historical Korean architecture and use of Gehry’s trademark curved glassand metal lattice.


The flagship’s design is described as a celebration of the strong connection between Louis Vuitton and Korean culture, with Gehry referencing the existing Fondation Louis Vuitton in Paris, as well as historical elements such as the Hwaseong Fortress, dating back to the 18th century. “What struck me when I first visited Seoul nearly 25 years ago, was the relationship between the architecture and the natural landscape.

 

pic credit : dnyuz.com


I still remember clearly the powerful impressions I had stepping up from the garden of Jongmyo Shrine”

 

pic credit : chicagofilmfestival.com

Gehry said. “I am delighted to have designed Louis Vuitton Maison Seoul, reflecting the traditional values
of the Korean culture” he added.

 

Glass covers the entire front of the structure, beginning with a high zig-zagging vestibule and window, leading up to a series of enclosed terraces and culminating in waves of louvered glass panels. The design is meant to give an impression of flight, with the roof of the building itself appearing to evaporate into the clouds. The walls and base of the building are constructed from white stone, giving it a sense of weightlessness. Gehry’s exterior structure is complemented by Marino’s interior, featuring a structural yet minimalist design. Through the 12-metre high entrance hall, open spaces have been finished with a mixture of white walls and pale wood floors and shelving. Colourful scrunched-up paper trees referencing those used by Gehry's studio in its architectural models are seen in the shop window display. A floating staircase connects all five levels, with menswear at basement level, womenswear on the first floor and private spaces with enclosed terraces on the second and first floors.

 

pic credit : ifdm.design

 

“The interior spaces were designed with a ‘Miesian’ rigor to more strongly emphasize the billowing energetic sculptural quality of Gehry’s exterior,” Marino said. “The interior stone flows in from the exterior. The dynamism of the rectangular volumes cleanly contrasts with the baroque glass shields of the building.” Marino also curated the furniture used throughout the store, including pieces by Mark Hagan, Anselm Reyle, Brendan Smith and Marcello Lo Guidice.

Frank Gehry has perched a stack of sweeping glass sails atop a cube of white stone for Louis Vuitton Maison Seoul, with interiors by architect Peter Marino.

The roof is a reference to the curved roofs found in traditional Korean architecture, and a nod to the  billowing forms of Gehry's Foundation Louis Vuitton in Paris.

Designed to "give an impression of flight", these louvred glass panels help to filter light throughout thebuilding. The roof forms zigzags up the Louis Vuitton Maison Seoul, creating a series of private terraces above.

Set over five storeys, Louis Vuitton Maison Seoul's interiors combine the luxury fashion house's clothes and accessories with a permanent collection of art and archival objects and a temporary exhibition space.

 

pic credit : archdaily.com


A series of Alberto Giacometti sculptures from the Foundation Louis Vuitton Collection is currently on display.

Marino said he designed each floor as a "differing universe", with a vast, twelve-metre high entrance hall that contrasts with more intimate lounge areas.

The more open spaces have been finished with a mixture of white walls and pale wood floors and shelving. Smaller private salons are finished in stone to give the feeling of being in carved-out niches.

 

pic credit : cnn.com


"The interior spaces were designed with a Miesian rigour to more strongly emphasise the billowing, energetic sculptural quality of Gehry's exterior," explained Marino.

"The dynamism of the rectangular volumes cleanly contrasts with the baroque glass shields of the building."

A floating staircase connects each level, with menswear at basement level, womenswear on the first floorand private spaces with enclosed terraces on the second and first floors.

In the shop window a series of colourful scrunched-up paper trees reference those used by Gehry's studio
in its architectural models.

In imagining his design, Frank Gehrry chose to reference not only the shape of the existing Foundation Louis Vuitton in Paris but was also inspired by the elements of historical Koreon architecture such as the Hwaseong Fortress, dating back to the 18th century, as well as the elegant movements and white costumes of the Dongnae Hackum (crane Dance).

 

 




LEAVE A COMMENT

FOLLOW US

Recent Post