ARTICLES

2019

16/11/2019
INDIRA PARYAVARAN BHAWAN- DELHI

INDIRA PARYAVARAN BHAWAN-An Epitome of On Site Net Zero Building in Indian Architecture.

-By Ar. Akshita Anand

The net zero energy building is a building which does not has any energy consumption from outside. Instead, the total amount of Energy used on annual basis is roughly the same amount of Solar/renewable energy produced. In the age of power, holding other power resources Solar Energy has been diminished to a major extent. The Ministry of Environment, forests and climate change, Jor Bagh, New Delhi, India sort this building to be a Great Initiative to mainstream the Solar Energy especially in Urban areas up against the non-renewable energy like coal, fossil fuels, etc. The building has 3 basements with G+ 7 storey. With an area of 9565 sqm 30% ground coverage, built up area of 31,400 sqm. and Height 35m, various standards have been set for other modern building at the time of global warming.  It is centrally conditioned with 400 TR capacity along with various HVAC, MEP, DG Sets, IBMS, fighting & Fire Detection, UPS, automated parking, STPs, horticulture and landscaping etc. Most of these services are given in the basement with the provisions required to use them efficiently for the Net Zero Energy Consumption.

The entire Campus complies towards the Net Zero Energy use. The implementation starts with giving 22m wide Front Setback to preserve the trees of the existing green-lane. The pedestrian path was the utmost priority, provided from the front while from the rest of sides is vehicular access. The building is defined by two parallel blocks namely North and South Block as it has East-West Orientation. This placement enhances the traditional usage of central courtyard – Ventilation throughout the building. In the middle of North Block, a grand atrium of four floors high has been made to further support the ventilation. To enhance circulation of fresh air to all the floors, stone jaalis and balustrades are used. The blocks are joined with crossover bridges on each floor.

 

 

 

 

The Platinum rating of LEED and 5-Star rating of GRIHA were the main targets of each aspect of the building. From being ECBC compliant, preserving existing greenery to a possible extent, reducing heat intake to the use of local energy efficient materials, everything was well taken into consideration. The building uses 75% of day light by reducing dependency on conventional lighting, using Solar Power Generation on site for the rest of requirement. The central courtyard and terrace have space-frames with transparent thin film PV modules helping in more energy generation. Astronomical switches and highly efficient light fixtures along with occupancy sensors work together to stop energy wastage and its optimization too.

For the efficient use of water, native shrubs and trees with low water demand are used. Treated water is reused for drip irrigation and cooling towers for HVAC. Also, it has low lawn area for less water demand, yet more than 50% is plantation and grassing along with green pavers on circulation areas. Other provisions for reducing water consumptions – Rain Water Harvesting, Waste Water Treatment, low discharge fixtures, dual flushing cistern, etc. As per the Building Energy Data, 55% water is saved and 40% energy is saved as per the estimated building demand. NDMC grid supplied the initial energy demand but ever since the energy generation started the energy fed to the grid offsets the demand. Thus, bringing annual electricity bill to zero. Other Electric/ Energy Efficient features – HVAC has chilled beam systems, Geothermal Heat Exchange, Regenerative Lifts, Terrace Garden, no hard paving terminating the heat island effect. Structurally, the building has used Raft Foundations, RCC framed Structure, Steel Structures, Composite Structures, Shear Studs, fly-ash bricks, natural stone jaalis, Dholpur stone cladding, low heat transmission glass, reflective roofing, space-frames and catwalks to support the solar panelling system.

 

 

The building is earthquake resistant to forces of Seismic Zone IV. Basements are well erected and efficiently used for automated parking of 330 cars along with areas for all the building services. The terrace cantilevered along with central courtyard was taken up for the solar panelling. Prefabricated MS Space Frame was constructed at 35m height and used to support the 6000 sqm. area of solar panels. Façade has been kept simple and efficient with big windows and white paint. Till second floor Dholpur stone cladding is done to bring a significant impact to the overall white building.

This building is an Epitome for many high-rise buildings for the future and present to be eco-friendly. This building shows how many other buildings despite having various drawbacks can slowly and steadily uplift themselves. Even they can do some contribution towards fighting the Global Warming and other severe climate changes.

 




LEAVE A COMMENT

FOLLOW US

Recent Post